Vuoden Pirkanmaalainen Ekonomi

Pirkanmaan Ekonomit ry:n hallitus on halunnut nostaa esiin yhden erityismaininnan ansaitsevan ekonomin vuosittain ja myöntää hänelle Vuoden Pirkanmaalaisen Ekonomi -kunniamaininnan. (Aikaisemmin: Vuoden Pirkanmaalainen ekonomiteko)

Kaikki PME:n jäsenet voivat esittää kunniamaininnan ansaitsevia ehdokkaita hallitukselle. Ehdotukset perusteluineen voit lähettää kotisivujen palautelomakkeen kautta tai suoraan sähköpostilla osoitteeseen info[at]pirkanmaanekonomit.fi. Kunniamaininnan saajan pitää olla pirkanmaalainen tai Pirkanmaalla toimiva ekonomi, joka ehdottajansa mielestä ansaitsee tulla huomioiduksi omista ansioistaan. Tähän asti valinnat ovat kohdistuneet liike-elämässä ansioituneisiin ekonomeihin, mutta yhtä hyvin valituksi voi tulla esim. yhteiskunnallisesti ansioitunut ekonomi. Yhdistyksen hallitus tekee valinnan saamiensa ehdotusten pohjalta.

Vuosi 2017

Pirkanmaan Ekonomit ry:n hallitus valitsi vuoden 2017 Pirkanmaalainen Ekonomi –kunniamaininnan saajaksi KTM, KHT Teppo Rantasen hänen ansioistaan Tampereen seudun elinvoimaisuuden edistäjänä ja tunnustetuksi tekemisestä.

Teppo Rantanen on Tampereen kaupungin elinvoimajohtaja (1.6.2016 alkaen) ja työssään hän johtaa elinvoiman ja kilpailukyvyn palvelualuetta. Yksi hänen keskeisistä tehtäväalueistaan on tehdä Tampereesta kansainvälisesti tunnustettu, kestävä, älykäs ja vetovoimainen kaupunki ja tässä tehtävässä hän voi hyödyntää vankkaa kokemustaan ja laajaa kansainvälistä verkostoaan.

Ennen siirtymistään Tampereen kaupungin palvelukseen Rantanen työskenteli maailman suurimman asiantuntijayrityksen Deloitten palveluksessa: vuosina 2002-2014 Suomen Deloitten toimitusjohtajana ja 2014-31.5.2016 Deloitten teknologia-, media ja telekommunikaatioalan johtoryhmässä. Ennen Deloittea hän toimi Arthur Andersenin  palveluksessa. Teppo Rantanen on ollut aktiivinen myös kolmannen sektorin toiminnassa, mm. Suomen Unicefin hallituksessa ja Lasten ja Nuorten Säätiön hallituksessa.

PME:n puheenjohtaja Johanna Kartila-Malmivaara luovutti kunniamerkin Rantaselle Pirkanmaan Ekonomien 80-vuotisjuhlassa Tampereen Raatihuoneella 26.1.2018.

Vuosi 2014

Pirkanmaan Ekonomit ry:n hallitus päätti myöntää Vuoden Pirkanmaalainen Ekonomi -kunniamaininnan Tampereen yliopistostqa valmistuneelle KTM Teija Vehmakselle.

Teija Vehmas on työskennellyt yli 20 –vuotta töitä pirkanmaalaisten eri kokoisten yritysten taloushallinnon parissa: Hämeen Kuljetus Oy:ssä, Delta-Auto –konsernissa ja Casatino Oy:ssä.

Nykyään Teija Vehmas johtaa Greenstep Oy:n Tampereen toimistoa alaistensa mukaan menestyksekkäästi, jakaen vastuuta sekä osaamistaan Teija Vehmas on ansioitunut myös käynnistämällä ja juurruttamalla Tampereelle kansainvälisen Toastmasters–järjestön Suomen toiminnan.

Teija Vehmas tuli valituksi alaisensa esityksestä, jonka mukaan Teija on hyvä esimies ja mentori ja hänen vahvuuksiinsa kuuluu asiantuntemus. Vahvalla asiantuntemuksella hän pystyy lunastamaan asiakkaiden ja yhteistyökumppaneiden luottamuksen ja vastaamaan heitä askarruttaviin asioihin. Alaistensa mukaan Teija Vehmas on ihmisenä iloinen, auttavainen ja kannustava.

Vuosi 2013

Pirkanmaan Ekonomit ry:n 75-vuotisjuhlan kunniaksi Vuoden Pirkanmaalainen Ekonomi –kunniamaininta julkistettiin vuosijuhlassa hotelli Rosendahlissa lauantaina 4.5.2013. Yhdistyksen hallitus päätti myöntää kunniamaininnan KTM Anne Leskelälle. Vaasan yliopistosta valmistunut Anne Leskelä on tehnyt työuransa Pirkanmaalla. Hän aloitti työuransa Tampereen Aluesäästöpankissa 1988, josta hän siirtyi Suomen Säästöpankin ja Oy Kyro Ab:n kautta Nokian Renkaat Oyj:n palvelukseen.

Parhaillaan Anne Leskelä on Nokian Renkaat Oyj:n talousjohtaja ja vastaa myös konsernin sijoittajasuhteista. Hän on ollut Nokian Renkaiden palveluksessa vuodesta 1997 alkaen, ensin rahoituspäällikkönä 1997 – 2005 ja rahoitusjohtajana 2005 – 2006. Talousjohtajaksi hänet nimitettiin 2006, mistä asti hän on ollut yhtiön johtoryhmän jäsen.

Nokian Renkailla on tehtaat Nokialla ja Venäjän Vsevolozhskissa. Myyntiyhtiöt löytyvät Venäjältä, Ruotsista, Norjasta, Yhdysvalloista, Kanadasta, Tsekin tasavallasta, Sveitsistä, Ukrainasta, Kazakstanista, ValkoVenäjältä ja Kiinasta. Lisäksi konserniin kuuluu Vianor rengasketju Suomessa, Ruotsissa, Norjassa, Venäjällä, Sveitsissä ja Yhdysvalloissa. Viime tilinpäätöksen mukaan konsernin liikevaihto on yli kaksinkertaistanut (686,5 MEUR:sta 1.612,4 MEUR:oon) ja liikevoitto ennen veroja yli kolminkertaistunut (112,6 MEUR:sta 387,7 MEUR:oon) Anne Leskelän talousjohtajuuden aikana.

Anne Leskelällä on Nokialla olevien alaisten lisäksi alaisinaan eri maissa toimivien tytäryhtiöiden taloushenkilöstö. Esitys Anne Leskelän valitsemiseksi tuli hänen työtovereiltaan, joiden mukaan Anne Leskelä on loistava esimies, joka kannustaa alaisiaan ja muuta työympäristöä kehittämään toimintoja. Hän on suora ja vaativa esimies, jota alaiset arvostavat. Lisäksi hän on tehokas ja saa tuloksia aikaiseksi.

Nokian Renkaiden konsernin talousasioista vastaamisen ja sijoittajasuhteiden hoitamisen lisäksi Anne Leskelä on ollut Nordean suuryrityspalveluiden neuvottelukunnan jäsen vuodesta 2008, Nokian Rotary clubin jäsen 2008 – 2012. Lisäksi hänellä on jäsenenä useissa hallituksissa, mm. Nokian Raskaat Renkaat Oy, Vianor Oy, Nokian Tyres U.S. Finance Oy ja Tampereen Työterveys r.y.

Vaativat tehtävät venyttävät usein työpäivät pitkiksi, mutta Anne Leskelä on onnistunut sovittamaan perheen ja vaativan uran hyvin yhteen. Kotona hänellä on aviomies Jori. Heillä on kolme aikuista poikaa ja yksi lapsenlapsi. Uran ja lasten kasvattamisen lisäksi perheellä on ollut kolme talonrakennus/-uudistusprojektia. Lisäksi Anne Leskelä rentoutuu tanssimalla ja golfaamalla.

Vuosi 2011

Pirkanmaan Ekonomit ry:n (PME) hallitus valitsi vuoden 2011 Pirkanmaalainen Ekonomi -kunniamaininnan saajaksi tamperelaisen KTM:n, ekonomin Jukka Hakosalon. Hakosalo on ansioitunut erityisesti menestyksekkäänä sarjayrittäjänä, mikä on erittäin harvinaista ekonomikunnan keskuudessa ja ylipäätään Suomessa.

Hakosalon yrittäjänura on lähtenyt liikkeelle jo 20-vuotiaana hänen perustaessaan serkkunsa kanssa Master Duo Ky:n, joka koodasi muun muassa erikoisohjelmistoja ja harjoitti rakennustoimintaa. Yhtiö toimi aktiivisesti viisi vuotta. Jo ennen omaa yrittäjänuraansa Hakosalo toimi pienestä pitäen vanhempiensa omistamassa K-valinnassa.

Tämän jälkeen Hakosalo oli seitsemän vuotta palkkatyössä toimien kansainvälisen Freudenberg Oy:n talouspäällikkönä sekä Teemuaho-yhtiöiden myyntipäällikkönä. Palkkatyön jälkeen yrittäjyys vei pidemmän korren, ja Hakosalo perustikin 1996 Tietojukka Oy:n, jonka nimissä hän alkoi myydä yritysohjelmistoja ja suorittamaan yrityskonsultointeja. Ekonomiksi Hakosalo valmistui ennen tätä vuonna 1994 Tampereen yliopistosta.

Vuonna 2000 Hakosalo aloitti pienen 15 hengen metalliyrityksen Th-Toolsin toimitusjohtajana ja osakkaana oman yrityksensä lukuun (vuokrajohtaja). Tässä toimessa hän toimi vajaat kolme vuotta ja sen jälkeen vielä vuoteen 2010 asti hallituksen puheenjohtajana, jäsenenä sekä osakkaana. Vajaassa 10 vuodessa TH-Toolsista kasvoi yli 100 henkeä työllistävä, kansainvälisesti tunnettu metallin moniosaaja.

Vuonna 2000 Hakosalo oli myös perustajaosakkaana Muovix Oy:ssä, joka tekee muoviprofiilia teollisuuden, rakentamisen ja maatalouden tarpeisiin. Yritys oli jo silloin edistyksellinen nykyisin muodikkaasta ympäristönäkökulmasta katsottuna, sillä muoviprofiilit valmistetaan edelleen ainutlaatuisella tekniikalla muovijätteestä.

Vuonna 2003 Hakosalo osti osakkuuden Tampereen Tilitoimisto Oy:stä ja tuli samalla yhtiön toimitusjohtajaksi, jota toimea hoiti kaksi vuotta. Hallituksen puheenjohtajana ja osakkaana Hakosalo toimi vuoteen 2010 asti. Hakosalon luotsauksessa Tampereen Tilitoimisto kasvoi noin 10 hengen toimistosta lähes 50 henkeä työllistäväksi yritykseksi.

Vuosien 2004-2005 vaihteessa Hakosalo perusti Oscar Software Oy:n, joka osti pörssiyhtiö Solteq Oyj:tä Solteq Oscar –ohjelmistoliiketoiminnan ja asiakkuudet. Vanhoina työntekijöinä Oscar Softwarelle siirtyi viisi henkeä. Itse hän toimi yhtiön toimitusjohtajana ensimmäiset kolme vuotta. Hallituksen puheenjohtajana ja pääomistajana hän toimii edelleen.

Reilun viiden toimintavuoden aikana Oscar Software on kasvanut merkittäväksi suomalaiseksi ja tamperelaiseksi ohjelmisto- ja palveluyritykseksi. Yhtiön kehittämiä ohjelmistoja käyttää esimerkiksi maailman suurin teollisuusyritys. Tällä hetkellä Oscar Software työllistää yli 30 henkeä, mutta rekrytointitarve on tälläkin hetkellä ilmeinen. Hakosalo toimii lisäksi Eurotank Oy:n ja Cone Advisior Oy:n hallituksissa ja hän on suorittanut vuonna 2010 HHJ-tutkinnon.

Vuosi 2010

Pirkanmaan Ekonomit ry:n (PME) hallitus valitsi vuoden 2010 Pirkanmaalainen Ekonomi -kunniamaininnan saajaksi Tampereen Särkänniemi Oy:n toimitusjohtaja Miikka Seppälänhänen ansioistaan aktiivisena pirkanmaalaisena ekonomivaikuttajana sekä yrityselämässä että yhteiskunnallisessa päätöksenteossa Pirkanmaalla.

Miikka Seppälä on aiemmin palkittuja nuorempi ja hän aloitti jo opiskeluaikanaan vaikuttamisen Boomi ry:ssä. Keväällä hänet valittiin toimitusjohtajaksi Särkänniemi Oy:öön, joka edustaa perinteisistä paikallisista toimialoista poikkeavaa elämystaloutta ja samalla tulevaisuutta. Miikka on vaikuttanut ja vaikuttaa aivan Pirkanmaan ja Tampereen ytimessä. Hän on johtanut luovan- ja elämysalan yrityksiä, joiden kädenjälki on näkynyt ja yhä näkyy vahvasti Pirkanmaalla. Merkkipaaluina voi mainita Tampere Unitedin 2000-luvun puolivälin menestystarinan rakentaminen ja Valoa Design Oy:n suunnittelemat, Tampereen kaupunkikuvassa vaikuttavat valoteokset, joita voi ihailla Keskustorilla, Finlaysonin alueella, Tammerkosken yläjuoksulla ja ansaitusti palkittuna julkisivuvalaistuksena Naistenlahden voimalaitoksessa. Yrityselämän lisäksi Miikka Seppälä on ollut aktiivisesti mukana yhteiskunnallisessa vaikuttamisessa mm. Tampereen kaupunginhallituksen jäsenenä, kaupunginvaltuutettuna ja ensimmäisenä tamperelaisena edustajana Euroopan Unionin Alueiden komiteassa. Hän on toiminut hallitusten jäsenenä tai puheenjohtajana erilaisissa sidosryhmissä ja luottamustoimissa, joista mainittakoon Tampereen Särkänniemi Oy, Veikkausliiga, Salibandyliitto ja YH-Länsi Oy.

Sirpa Simpanen ja Niilo Järkäs luovuttivat kunniakirjan ja standaarin PME:n perinteisessä pikkujoulujuhlassa 27.11.2010 Tammerissa, jossa Miikka Seppälä totesi ekonomiosaamisen olevan yhteiskunnassamme nyt tärkeämpää kuin ehkä koskaan.

Vuosi 2009

Pirkanmaan Ekonomit ry:n (PME) hallitus valitsi vuoden 2009 Pirkanmaalainen Ekonomi -kunniamaininnan saajaksi Santen Oy:n toimitusjohtaja Jyrki Liljeroosin
hänen ansioistaan ison, kansainvälisen yrityksen johtajana ja aktiivisena ekonomina.

Yli 500 henkilöä työllistävä Santen Oy on tuonut markkinoille silmänpainetautiin eli glaukoomaan lääkkeen, josta on tullut menestystuote maailmanlaajuisesti. Työ vie toimitusjohtajan markkinointimatkoille ulkomaille ja usein työmatkalle konsernin emoyhtiöön Japaniin. Patentoidun lääkkeen tuotekehitykseen Tampereen Ruskossa on tehty työtä 15 vuotta. Syksyllä 2009 Tampereen kaupunki palkitsi 3 Santenin työntekijää teknisestä luovuudesta, mihin Jyrki Liljeroos markkinointiekonomina henkilöstöään kannustaa. Pitkäjänteisessä lääketieteellisessä kehittämistyössä toimitusjohtaja korostaa laatua ja luotettavuutta. Toimiva vastuunjako antaa kaikille mahdollisuuden keskittyä
työnsä kannalta olennaisiin asioihin. Kyky johtaa yritystä menestykseen edellyttää myös kykyä johtaa itseä niin, että elämään mahtuu työn ohella tasapainoisesti muutakin. Jyrki Liljeroos ehtii viettää aikaa myös perheen parissa ja mm. liikunnallisissa harrastuksissa. Kiinnostusten laaja-alaisuudesta kertoo se, että Jyrki Liljeroosin sidosryhmätoiminta ulottuu kauppakamarista EK:n aluejohtokuntaan, hallitustyöskentelyyn lääkealan yrityksissä, mutta myös Tampereen Kaupunkilähetykseen ja Pirkanmaan Sydänpiiriin.

Kunniakirjan Jyrki Liljeroosille luovutti puheenjohtaja Sirpa Simpanen PME:n ja Boomin yhteisessä pikkujoulujuhlassa 28.11.2009 Ravintola Pellavassa, jossa Jyrki Liljeroos kertoi yrityksensä moton olevan ”Work hard, save money and have fun”.

Vuosi 2008

Pirkanmaan Ekonomit ry:n (PME) hallitus on valinnut vuoden 2008 Pirkanmaalainen Ekonomiteko -kunniamaininnan saajaksi TT Gaskets – Tampereen Tiivisteteollisuus Oy:n toimitusjohtajan, ekonomi Matti Arpiaisen ansioistaan pirkanmaalaisen elinkeinoelämän edistämisessä.

Matti Arpiainen johtaa ekonomina insinööritaitoon perustuvaa tuotantoa ja hän edustaa toista polvea jo 60 vuotta toimineessa perheyrityksessä. Hän on myös aktiivinen vaikuttaja mm. Tampere Business Campuksen ja Perheyrittäjäliiton hallituksessa sekä Kauppakamarin Teollisuusvaliokunnassa.

TT Gaskets on vientiyritys, jolla on AAA-luottokelpoisuus ja joka on yksi Pohjoismaiden johtavista tasotiivisteiden ja sovitelevyjen valmistajista. Yrityksen työllistävä vaikutus on paikallisesti merkittävä, sillä se työllistää yli 70 henkilöä Jankassa sijaitsevissa toimitiloissa.

Kunniakirjan Matti Arpiaiselle PME:n puolesta kävi luovuttamassa puheenjohtaja Sirpa Simpanen 20.11.2008.

Vuosi 2007

Pirkanmaan Ekonomien (PME) hallitus on valinnut Vuoden 2007 Pirkanmaalainen Ekonomiteko -kunniamaininnan saajaksi Teräselementti Oy:n toimitusjohtajan, KTM Jarmo Viitalan ansioistaan pirkanmaalaisen elinkeinoelämän edistämisessä. Hän on yrittäjänä jo toisessa polvessa investoinut Pirkanmaalle ja on lisäksi henkilökohtaisesti osallistunut ennakkoluulottomalla tavalla Ideaparkin suunnitteluun ja toteuttamiseen.

PME:n puh.johtaja Sirpa Simpanen ja markkinointivastaava Timo Tuunanen kävivät luovuttamassa kunniakirjan Jarmo Viitalalle Lempäälän Marjamäessä 19.3.2008.

Vuosi 2006

Pirkanmaan Ekonomien hallitus myönsi yhdistyksensä ensimmäisen ”Vuoden Pirkanmaalainen Ekonomiteko” -kunnniamaininnan Kiilto Oy:n toimitusjohtajalle, ekonomi Erkki Soljalle ansioistaan kotimaisen työn ja pirkanmaalaisen elinkeinoelämän edistämisessä jo kolmannessa polvessa. Kiilto Oy on vuonna 2006 tehnyt merkittävät investoinnit Lempäälässa uuteen laasti- ja tasoitetehtaaseen sekä liimaraaka-ainetehtaan laajennukseen.

Kunniamaininnan luovuttivat Erkki Soljalle Lempäälässä PME:n puolesta Satu Sarin ja Timo Tuunanen